Разсадопроизводството – ключов момент в отглеждането на ранни оранжерийни зеленчуци.

Всеки зеленчукопроизводител знае, че най трудния и ключов момент при отглеждането на ранни оранжерийни зеленчуци е разсадопроизводството. Разходите и грижите свързани с него са огромни. Като се започне от скъпите зеленчукови семена, ниските зимни температури, скъпите горива, и се стигне до опасността от много почвени болести, нападащи младите растения.
В тази връзка фирма Грийн Смайл България ЕООД подава ръка на българските оранжеристи. Фирмата се занимава с доставката на висококачествен зеленчуков разсад произведен в Гърция. Цената на разсада е напълно съпоставима с разходите които би направил българския фермер при собствено разсадопроизводство, докато качеството на разсада доставено от Грийн Смайл е гарантирано.

Зеленчуковия разсад се произвежда от гръцкия лидер в разсадопроизводството фирма PLANTAS. Производствените съоражения се намират в град Тива, близо до Атина, което допринася за отглеждането на висококачествен разсад. Природоклиматичните условия в региона осигуряват на младите растения оптимален светлинен режим. PLANTAS използва най–новите технологии в разсадопроизводството. Благодарение на съчетаването на всички оптимални фактори, зеленчуковия разсад се доставя до българските фермери в отлично състояние – изравнени по височина растения, със силна коренова система, чисти от болести и други патогени.

Освен производството на обикновен разсад от всички зеленчукови култури – домати, пипер, краставици, салати, дини, пъпеши, листни зеленчуци, фирма PLANTAS произвежда и присадени растения. Според много специалисти в бранша това е бъдещето в оранжерийното зеленчукопроизводство. Предимствата на присадените растения са многобройни:

  • Устойчиви на основните коренови и почвени болести и неприятели, като фузариум, вертицилиум, корки рут при доматите, толерантни на почвени нематоди;
  • Благодарение на силния си корен, растенията се хранят по-добре, усвояват хранителните вещества и водата оптимално;
  • Присадения разсад успява да извлече нужната влага и хранителни вещества от почвата дори и при ниски температури;
  • Растенията дават по-добър добив при неблагоприятни биоклиматични условия;
  • По-икономични са от гледна точка на намалената употреба на препарати срещу почвени патогени;
  • Постигнатият добив на декар е по-висок в сравнение с неприсадения разсад;
  • Вегетацията се увеличава, а от там и периода на беритба.

При поръчка за доставка на готов разсад, клиентът заявява желания сорт, датата за доставка и възрастта на расенията. А как да направите това, можете да разберете ТУК.